המגוון הרחב של אמצעי המניעה הקיימים היום מאפשרים להתאים אמצעי מניעה טובים יותר לנשים מצד אחד אך גורמים לאי וודאות ובלבול בקרב הנשים מצד שני. במצב זה של ריבוי סוגי אמצעי המניעה הופך את התאמת אמצעי המניעה למשימה מורכבת יותר.
התכשיר האידיאלי למניעת הריון צריך להיות קל לשימוש, בטוח מקסימלית וללא תופעות לוואי. אילו היה אחד כזה, היו כל הנשים משתמשות בו בכל הגילאים ולא היה צורך בריבוי אמצעי המניעה.
בבחירת אמצעי המניעה האופטימלי נלקחים גורמים רבים כגון: גיל האישה, מצבה המשפחתי (כולל לידות בעבר), מצבה הבריאותי, מספר בני הזוג ותדירות יחסי המין. כמו כן אנו עדים לכך שחלק גדול מהנשים משתמשות באמצעי מניעה שונים במהלך שנות חיי הפיריון. במאמר זה נדגיש את אמצעי המניעה השונים והתלבטויות בהתאמה לגיל האישה ומצב הפריון.
נערות
יחסי מין בגיל צעיר יחסית גורמים לצערנו לשיעור גבוה של הריונות בלתי רצויים וכתוצאה מכך הפסקות הריון. הסברה וחינוך מיני ובחירת אמצעי מניעה נכון יכולה להוריד שיעור הפסקות ההיריון בקרב נערות.
בצעירות שאינן נמצאות עם בן זוג קבוע וחשופות למחלות המועברות במגע מיני מומלץ השימוש בקונדום או שילוב של קונדום וגלולות בכדי להעלות את שיעור הבטיחות במניעת ההריון.
בנערות שלהן בן זוג קבוע השימוש בגלולות הינו אידיאלי במידה ואין תופעות לוואי או הוראת נגד לשימוש בגלולות.
אחת הבעיות הקשות בגיל זה - הינה שיכחה של גלולות ודימומים או הריונות כתוצאה מכך. במצבים אלו ניתן להשתמש במדבקות למניעת הריון שהן חד שבועיות ולא על בסיס יומי.
כמו כן ניתן למנוע תופעות של בחילות ואי נוחות בהמשך על ידי שימוש במדבקות. אפשרות נוספת הינה מתן זריקות אחת לשלושה חודשים, הזריקות מכילות פרוגסטרון בלבד והינן יעילות ביותר במניעת הריון.
בנערות הסובלות משיעור יתר או אקנה או אלו הסובלות ממחזורים בלתי סדירים, מכאבי מחזור ומשחלות פוליציסטיות יש להעדיף את השימוש בגלולות, אשר בנוסף להיותם אמצעי מניעה טוב נותנות יתרון במצבים הללו.
נשים לפני לידה
בנשים לפני הלידה הראשונה, אמצעי המניעה היעיל והמתאים ביותר הינו גלולות, או קונדום במקרים של ריבוי בני זוג. בדומה למצב בנערות המקרים בהן הנשים שוכחות הגלולות או שישנן תופעות לוואי, מומלץ השימוש בזריקות למניעת הריון או מדבקות.
ניתן להשתמש בהתקנים תוך רחמיים גם בנשים לפני לידות. אמצעי מניעה זה אינו מועדף בנשים לפני לידות בגלל הקושי בהחדרת ההתקן התוך רחמי בנשים שאינן וולדניות. עם זאת יש נוחיות ויעילות גבוהה יחסית בשימוש בהתקן התוך רחמי.
נשים מניקות
הנקה מונעת הריון במידה רבה, אך מומלץ שימוש באמצעי מניעה נוסף, ככל שמשך ההנקה ארוך יותר וההנקה הופכת להיות חלקית הסיכוי להריון גדל ואין לסמוך על ההנקה בלבד כאמצעי מניעה.
שימוש בגלולות רגילות במהלך ההנקה הינו נושא שנוי במחלוקת ורוב הרופאים ממליצים לא להשתמש בגלולות המכילות אסטרוגן בגלל השפעתן על ההנקה.
במהלך ההנקה ניתן להשתמש באופן זמני בקונדום שיעילותו במניעת ההיריון עולה בתקופת ההנקה. כמו כן ניתן להשתמש בגלולות המכילות פרוגסטרון בלבד שאינן משפיעות ישירות על ההנקה או בזריקות דפו – פרוברה המכילות פרוגסטרון בלבד וניתנות אחת ל 3 חודשים.
בנשים לאחר לידה ניתן להשתמש בהתקן אשר החדרתו לרחם קלה יותר בעיקר אחרי הלידה ובתקופת ההנקה. בנשים הבוחרות שימוש עתידי עם התקנים רצוי להחדיר ההתקן כבר בתקופת ההנקה.
נשים לאחר לידה
לנשים לאחר לידה שאינן מניקות מומלץ לבחור אמצעי מניעה יעיל כגון התקן תוך רחמי או גלולות או מדבקות. בדרך כלל לנשים אלו ניסיון קודם עם גלולות והן יכולות לבחור גם על פי ניסיון העבר. במידה והנשים מעשנות עדיף השימוש בהתקן בגלל הסיכון הגבוה לטרומבוזות ותסחיפים בשילוב של גלולות ועישון.
כאשר בוחרים בהתקן ניתן לבחור בשני סוגים של התקנים. התקן הורמונלי (מירנה) אינו גורם לדמם רב במחזור או התקן נחושת שאינו מכיל הורמונים אך גורם לדמם מחזורי רב יותר מהרגיל. בנשים וולדניות שיעור המשתמשות בהתקנים התוך רחמיים עולה והשימוש בגלולות פוחת ביחס לנשים צעירות לפני לידות.
נשים בסוף גיל הפריון
הריונות יכולים להיות בכל תקופת הפיריון כל עוד המחזור נמשך. למרות ששיעור הפיריון פוחת עם הגיל בעיקר מעל גיל 40 עדיין נשים פוריות בגיל זה.
חלק מהנשים לא חושבות כך והתוצאה הינה הריונות בלתי רצויים בגיל המבוגר, ואכן הסטטיסטיקות מראות שחלק גדול מהריונות בגיל זה מגיעים להפסקות הריון ולא ללידה מאחר שלא היו מתוכננים. רוב הנשים בגיל זה הינן וולדניות ולכן השימוש בהתקנים בגיל מבוגר יחסית הינו נפוץ יותר.
יותר נשים משתמשות בהתקנים מסוג מירנה המכילים פרוגסטרון במטרה למנוע דימומים אשר יכולים להיות קשים וממושכים בתקופת גיל זאת.
בנשים שאינן מעשנות ואינן בעלות גורם סיכון למחלות לב וכלי דם ניתן להשתמש בגלולות עד הגיל שבו המחזור נפסק. במידה ומשתמשים בגלולות בגיל זה יש להקפיד על גלולות בעלות מינון הורמונלי נמוך ביותר עם עדיפות לגלולות המינס שבה כמות האסטרוגן נמוכה ביותר.
כמו כן יש להקפיד על בדיקות שד וממוגרפיה עקב נטילת ההורמונים בגיל מבוגר יחסית. עם סיום תכנון המשפחה, בגיל מבוגר יותר, ניתן לבצע גם קשירת חצוצרות שהוא אמצעי עיקור, הפעולה הינה קצרה ומהירה ודורשת לפרוסקופיה בהרדמה כללית.
בסיכום, אנו רואים שקיים הבדל בבחירת אמצעי המניעה האידיאלים גם על פי הגיל ולפי מצב הוולדות של האישה. חשוב לציין, שלכל אישה יש העדפות שונות ותגובות שונות לאמצעי המניעה השונים.
בבחירת אמצעי המניעה יש להתייחס לכל המרכיבים וכמובן לרצון האישה ולמצב בריאותה. יש הבדלים בגישות של מגזרים שונים לאמצעי מניעה למשל בנשים השומרות נידה, יש להתאים אמצעי מניעה עם סיכון מינימאלי לדמם בין מחזורי. כמו כן יש הבדלים בגישות של הרופאים עצמם לאמצעי המניעה בהתאם לאוכלוסיה המטופלת ובהתאם לניסיון של כל רופא.
לאור כל זאת ניתן לומר שאין אמצעי מניעה אידיאלי אחד, אלא יש מקום להתאים אמצעי מניעה אופטימאלי לכל אישה ובכל גיל.
ד"ר אריה ישעיה, מומחה למחלות נשים, מרכז רפואי דניאלי – גבעתיים