מאז שנות השישים הגלולה שינתה את חיי האישה והפכה לאמצעי המניעה הנפוץ ביותר בארצות המפותחות.

הגלולה המכילה אסטרוגן ופרוגסטין מבטלת למעשה את הביוץ ונוצר מחזור וסת מלאכותי בתקופה שבה מפסיקים את נטילת הגלולות (ברוב הגלולות שבוע הפסקה הינו לאחר 21 ימים של נטילה רצופה של הגלולה).

ההחלטה על מתן גלולות למשך 21 יום ובהמשך שבוע הפסקה הינה שרירותית ואינה מבוססת על שיקול רפואי. הסיבה לבחירת תקופה זאת התבססה על כך שממציאי הגלולות לא רצו לשנות את מועד המחזור של הנשים שהוא של 28 יום בממוצע, ועל ידי כך לתת לנשים תחושה של מחזור וסת רגיל למרות שמחזור הוסת אצל נשים עם גלולות הינו מלאכותי ואין לו משמעות רפואית כפי שיש למחזור הטבעי הסדיר (כך, לדוגמה, נוכל לקבל מחזור וסת סדיר כל חודש גם בנשים מעל גיל 50 שבהן השחלות אינן פעילות כלל).

בצורה זאת הנשים הנוטלות גלולות מרגישות למעשה פחות שינויים לעומת נשים שאינן נוטלות גלולות ומקבלות תחושה של מחזור וסת חודשי סדיר, שהינו למעשה מחזור מלאכותי ללא חשיבות רפואית או פיזיולוגית.

לאחר יותר מארבעים שנה של מתן גלולות בדרך זאת, החלו לעלות בספרות הרפואית את השאלה, האם חייבים לשמור על פרוטוקול שרירותי זה או אפשר לשנותו בפרוטוקולים אחרים של מתן גלולות רצופות ועל ידי כך לגרום למחזורים פחות תדירים ולאו דווקא כל חודש. השאלות עלו בעקבות שאלונים שהופצו בקרב נשים אשר העדיפו לקבל מחזורים בתדירות נמוכה יותר (למשל כל 3 חודשים) מתוך ידיעה שאין הדבר פוגע בבריאותן.

חלק מהנשים אף העדיפו לא לקבל בכלל מחזור. חלק גדול מהנשים אינן "נהנות" מתקופת המחזור אשר גורם בנוסף לאי הנוחות גם לשינויים כגון כאבי בטן, כאבי ראש, אי שקט ועד למצבים קשים יותר של תסמונת טרום ויסתית, כולל מצבים של דיכאון ואי שקט נפשי.

באחרונה אנו עדים לשינוי הגישה, ויותר רופאים נותנים גלולות ברצף גדול יותר מהרגיל של 21 יום ועל ידי כך דוחים המחזור מסיבות שונות, כולל סיבות רפואיות ובהן מצבים של אנדומטריוזוס בהן המחזור החודשי גורם להחמרת המחלה.

בארה"ב נכנסה גלולה חדשה, "סיזונאל", הניתנת בחפיסות של 84 טבליות רצופות ובהמשך שבוע הפסקה ועל ידי כך ניתן לקבל מחזור כל 3 חודשים או למעשה 4 מחזורים בשנה.

מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה בודק את יתרונות הנטילה הרצופה של גלולות יסמין וחסרונותיה בהשוואה לנטילה בשיטה הרגילה. במחקר זה השתתפו 1433 נשים ו-152 גניקולוגים בעלי מרפאות פרטיות בגרמניה. 175 נשים נטלו את הגלולות באופן רציף, ללא הפסקה אחת לשלושה שבועות, במשך 63-126 ימים. שאר הנשים נטלו את הגלולות בדרך מתן הרגילה: 21 ימים המלווים בשבעה ימי הפסקה. במחקר זה הושם דגש מיוחד על התחושה הכללית של המטופלת (Well being) ועל משקל גוף.

תוצאות המחקר העלו:

  • יסמין הוכיחה יעילות בטיפול בתסמינים קדם ויסתיים (גודש בחזה, בצקות בגפיים, נפיחות בבטן, עצבנות, מצב רוח רע, אקנה ותיאבון מוגבר). היעילות והשפעה המיטיבה היו חזקים יותר בקרב קבוצת הנשים שנטלו את הגלולות באופן רציף.
  • נצפתה ירידה במשקל הגוף בשתי הקבוצות, ללא הבדל משמעותי בינהן.

  • שכיחות הכתמים הדמיים הבלתי סדירים הייתה 15% בקרב הנשים שנטלו באופן רציף לעומת  6% בקרב נשים שנטלו באופן של 21 יום, שבוע הפסקה.
  • התחושה הכללית (Well Being) השתפרה יותר בקרב נשים שנטלו באופן רציף.

בסיכום, ניתן לומר שהדפוס הקלאסי של מתן גלולות כל 21 יום ושבוע הפסקה משתנה באחרונה וניתן לתת גלולות ברצף לתקופה ממושכת יותר.
 

מתן גלולות ברצף לתקופות ארוכות יותר יכול להיות יעיל במיוחד בנשים הסובלות מהמחזור כגון מצבים של דמם רב במחזור, כאבי מחזור, אנדומטריוזיס או תסמונת טרום ויסתית.

כמו כן נשים שאינן סובלות במיוחד מהמחזור אך מעדיפות לקבל מחזורים מרוחקים יותר יכולות להשתמש בשיטה זו.

ד"ר אריה ישעיה, מומחה למחלות נשים, מרכז רפואי דניאלי – גבעתיים