גלולות למניעת הריון
מאז תחילת השימוש בשנות השישים חלו תמורות ושינויים רבים בהרכב הגלולות ובמינונים שהלכו ופחתו עם השנים.
הגלולה היום נחשבת לאמצעי מניעה בטוח ויעיל יחסית לאמצעי מניעה אחרים ולתרופות בכלל. למרות בטיחותן נשים רבות חוששות להשתמש בהן בגלל מיתוסים מהעבר שאינם נכונים כיום.
הפחד משימוש באמצעי מניעה אינו קיים רק לגבי הגלולות, ומקיף גם אמצעים נוספים כמו מדבקות, התקנים וקונדומים. כתוצאה מכך ישנם הריונות בלתי רצויים, אשר בחלקם מגיעים להפסקות הריון.
מספר הנשים העוברות הפסקות הריון בארץ הינו מעל 20,000 בשנה, ואת רוב הפסקות ההריון ניתן היה למנוע על ידי שימוש מושכל באמצעי מניעה. למרות הכול נשים מוכנות כיום לקחת את הסיכון להריונות בלתי רצויים ובלבד שלא להשתמש באמצעי מניעה מסיבות שונות אותן נבחן במאמר זה.
מיתוס: הגלולה תגרום לאי פריון
אי פריון הינו החשש העיקרי בקרב נשים צעירות ונערות שעדיין לא ילדו. הגיוני לחשוב שאם הגלולה מונעת הריון ייתכן שתפעל גם בעתיד אחרי סיום השימוש בה והפיריון העתידי עלול להיפגע.
הנשים שלא מצליחות להרות אחרי שימוש בגלולות מאשימות אותה באופן מיידי כגורם לאי פריון. במציאות אנו יודעים שכ-15% מהזוגות החפצים בהריון לא מצליחים להרות ומוגדרים כסובלים מאי פריון. אצל נשים אשר נטלו גלולות לא נמצא שיעור גבוה יותר של אי פריון ויתכן שאפילו ההפך הוא הנכון.
הגלולה מגינה על השחלות בתקופת השימוש ומונעת התפתחות של ציסטות ושחלות פוליציסטיות. עם סיום השימוש בהן שיעור הפריון אפילו עולה ואנו עדים להריונות של תאומים בשיעור גבוה יותר מיד עם סיום נטילתן.
לסיכום ניתן לומר באופן חד משמעי, שהגלולות אינן גורמות לאי פריון עתידי ובמקרים רבים אף מסייעות לפריון.
מיתוס: הגלולות כגורם מסרטן
חלק מהנשים, בעיקר בוגרות יותר או נשים עם סיפור משפחתי של סרטן, חוששות שהגלולות גורמות לסרטן. גם כאן אם בוחנים את השימוש באופן מדעי - ניתן לומר היום שהשימוש בהן מפחית את שיעור הסרטן, לעומת נשים שאינן משתמשות.
לגבי סרטן השחלות וסרטן הרחם אין ספק בספרות הרפואית שישנה ירידה משמעותית וככל שהשימוש בגלולות ממושך יותר כך גם שיעור ההגנה מפני הסיכון לסרטן השחלות והרחם עולה. לגבי הסיכון לסרטן השד הספרות הייתה חלוקה עד כה, ולאחרונה ממחקר של WHI עולה שנשים אשר השתמשו בגלולות פיתחו פחות סרטן שד.
השימוש בגלולות עלול אומנם להעלות את שיעור הסרטן הראשוני של הכבד, אך סוג זה של סרטן הינו נדיר ביותר וזניח לעומת ההגנה מסוגי הסרטן השונים אשר פוחתים תוך כדי השימוש בהן.
מיתוס: גלולות גורמות להשמנה
עליות משקל מטרידה את הנשים ובעיקר את המשתמשות הצעירות בגלולות. צבירת נוזלים כתוצאה מהשימוש יכולה להיגרם לחלק מהנשים.
לרוב הנשים אין עליות משמעותיות במשקל ואף יש ירידת משקל לחלקן. העלייה במשקל כתוצאה מהשימוש הינה הפיכה עם סיום נטילתן. אצל נשים עם נטייה לצבירת נוזלים ועליית משקל, יש להשתמש בגלולות במינון נמוך או בכאלו המכילות דרוספרינון (גלולות יסמין) אשר מונעות צבירה של נוזלים בגוף.
מיתוס: הגלולה גורמת לריבוי שיער
חלק מהנשים ובעיקר הצעירות חושות שהשימוש בגלולה יגרום להן להיות שעירות יותר. ניתן לומר כיום שהגלולות של הדור השלישי אינן גורמות לתופעות של שיעור יתר.
בעבר גלולות הכילו הורמונים של הדורות הקודמים, עם מינונים גבוהים ואצל חלק מהנשים אכן נוצר שיעור יתר. כיום נדיר למצוא את התופעה וניתן לומר גם את ההיפך, לנשים יש פחות שיעור יתר וישנה אפילו גלולה ספציפית כגון דיאן הניתנת כטיפול לשיעור יתר.
חשש נוסף, הינו תופעות של קרישת הדם המוגברת אשר עלולות לגרום לתסחיפים ופגיעה גופנית קשה.
החשש אכן מוצדק במקרה זה אך הסיכוי לתסחיף או טרמבוזה בכלי הדם כתוצאה מגלולות הינו נדיר ביותר. סיבוך זה מטריד גם את הרופאים המטפלים ולכן יש חובה לברר האם לאישה או במשפחתה יש מחלות או נטייה לקרישיות יתר.
גם העישון מוסיף סיכון לקרישיות יתר כמו גם גיל האישה הנוטלת גלולות. סינון נכון של המטופלות על ידי הרופא מונע חלק גדול מהמקרים של תסחיפים וחסימת כלי דם שממילא הינם נדירים ביותר ויש להתייחס לסיכון זה בפרופורציה הנכונה ולהימנע ממתן גלולות בנשים עם סיכון.
מדבקות למניעת הריון
עם כניסתה של המדבקה למניעת הריון (אוורה) החששות של הנשים לא פסחו גם על מוצר זה. למרות יעילותה המוכחת של המדבקה למניעת הריון נשים רבות חוששות מהשינוי, ואינן מאמינות שמדבקה על העור יכולה להוות תחליף לגלולה בתפקיד אמצעי מניעה.
נשים רבות בגיל הפוריות, שהחליטו לנטוש את הגלולה, בשל בעיות השכחה, מצאו עצמן ללא אמצעי בטוח אחר. למעלה מ 65%, פשוט שוכחות במהלך יומן העמוס, ליטול את הגלולה, ומשלמות מחיר יקר בהריונות בלתי רצויים ובדימומים בלתי סדירים.
עבור נשים אלה, פותחה האוורה, המדבקה הראשונה בעולם למניעת הריון, אשר, מעבר להיותה דקיקה, מעודנת, אסתטית, ומתמזגת באופן מושלם בעור, דורשת מהאישה, תשומת לב, בסך הכל שלוש פעמים בחודש.
את המדבקה שמים, בארבעה אזורים מומלצים (גב עליון, זרוע עליונה, בטן תחתונה או עכוז) אחת לשבוע, במשך שלוש שבועות. בשבוע הרביעי, אין צורך במדבקה. כך, בפיתוח "אוורה", הוסר הנטל היומיומי ונפתרה בעיית השכחה.
לעיתים קורה שתרופות הניטלות דרך הפה, אינן עוברות היטב ממערכת העיכול למחזור הדם – בעיה שהמדבקה פותרת כיוון שאין מעבר של החומר דרך מערכת העיכול. כדאי להדגיש שבמקרי הקאות ושלשולים, למשל, שומרת המדבקה על המשך ספיגת החומר בגוף ואין סכנה שייפלט ויעמיד את המטופלת בסכנת חשיפה להריון בלתי רצוי.
למדבקה למניעת הריון הניתנת אחת לשבוע יש יתרון בנשים הנוטות לשכוח את נטילת הגלולה היומית ובנשים המפתחות תופעות של בחילות וכאבי בטן תוך כדי השימוש בה. גם כאן החשש אינו מוצדק והשימוש במדבקות למניעת הריון יכול להוות תחליף לשימוש בגלולות בחלק מהנשים.
התקן תוך רחמי
החשש משימוש בהתקן תוך רחמי גדול יותר מהחשש מהשימוש בגלולות למרות היותם אמצעי מניעה נוחים לשימוש ויעילותם במניעת הריון דומה לגלולות. רוב הנשים חושבות שמותר להשתמש בהתקן רק לאחר 2 לידות. אין זה נכון - כיום התקנים הינם יחסית בטוחים והסיכון לפריון עתידי הינו אפסיש אם בכלל.
אין יותר זיהומים בנשים עם התקנים אך במידה ויש זיהומים באגן, הם עלולים להיות חמורים יותר בנוכחות התקן ולכן יש מקום למעקב קפדני יותר.
קל יותר להחדיר התקן לאחר לידה רגילה ואין צורך להמתין ללידה שנייה. מאידך גיסא, אצל נשים שעדיין לא ילדו החדרת ההתקן קשה יותר ופחות מומלצת. מבחינה רפואית, אין מניעה ואיסור להחדרת התקן גם בנשים שעדיין לא ילדו.
כיום נוסף למערך האפשרויות התקן המירנה אשר מונע דמם רב במחזור כפי שעלולים לגרום הסוגים האחרים המכילים יוני נחושת. האפשרות של החדרת התקן מסוג מירנה מאפשרת לנשים איכות חיים גבוהה יותר עם מחזורים מינימליים תוך כדי השימוש.
קונדום
השימוש בקונדום נחשב כבטוח יותר מבחינת תופעות הלוואי פרט לאי נוחות של השימוש. יחד עם זאת נשים חוששות משימוש בקונדום בגלל יעילות נמוכה במניעת הריון.
הסיכון להרות עם קונדום הינו בהחלט יותר מגלולות או התקנים אך עדיין הסיכוי נמוך יחסית ומגיע עד 10% הריונות בשנה. שימוש נכון בקונדום והאפשרות של שימוש בפוסטינור במקרה של התנתקות או קרע של הקונדום מפחיתים באופן משמעותי את הסיכון להרות עם קונדום והוא בהחלט מומלץ לשימוש באוכלוסיות נשים הנמצאת בסיכון גבוה להידבקות במחלות המועברות במגע מיני.
לסיכום, כיום עומדות לרשות הנשים מגוון נרחב יותר של אמצעי מניעה וגלולות מתקדמות יותר עם פחות תופעות לוואי. הסיכון בשימוש באמצעי מניעה נמוך יותר כתוצאה משיפור מתמיד של האמצעים אך החרדות והפחדים של הנשים להשתמש באמצעים אלו עדיין קיימים.
המיתוסים והפחדים העוברים מפה לאוזן ומדור קודם לדור הצעיר אינם מבוססים על ידע רפואי וברובם כפי שציינתי אינם מוצדקים. התוצאה לצערי הינה הריונות לא רצויים והפלות בשיעור גבוה למרות המגוון הרחב והשיפור המשמעותי באיכות ובטיחות של האפשרויות למניעת הריון הקיימות כיום.
ד"ר אריה ישעיה, מומחה למחלות נשים, מרכז רפואי דניאלי
ליעוץ והסברים נוספים ניתן להשאיר פרטים ונחזור בהקדם